Nuoriso ei ole pilalla

01.06.2017

Yksi kouluvuosi on jälleen kevätjuhlia vaille valmis. Omalta osaltani vuosi oli olennaisesti erilainen kuin monet aiemmat, koska olin töissä vain maaliskuusta kesäkuun alkuun. Mullistavia pedagogisia innovaatioita ei siis tullut tehtyä ja parista vasta ysiluokalla opetukseeni tulleesta ryhmästä jäi sellainen olo, että yhteistyö olisi ollut vielä paljon sujuvampaa, jos olisimme saaneet tutustua pidempään. Kaikkein haikein olo jää siitä, että kun kolme vuotta sitten lopulta sain opetettavakseni montessoriluokan, nämä vuodet menivät jotenkin ihan reisille. Kaksi ensimmäistä vuotta juoksin milloin missäkin kokouksessa tai koulutuksessa tai palaverissa tai tunnit sattuivat olemaan kaksoistuntina juuri sellaisena päivänä jolloin lukujärjestyksen mukaisia tunteja ei ole. Kolmannesta vuodesta olin sitten suurimman osan pois. Koko ajan oli kiire ja jouduimme käyttämään sellaisia työtapoja, jotka tälle ryhmälle eivät parhaalla mahdollisella tavalla sopineet tai joita en olisi halunnut heidän kanssaan käyttää. Jos joskus vielä saan samanlaisen luokan uudestaan, lupaan tehdä parempaa työtä – ja siihen uusi, montessoripedagogiikan periaatteisiin hyvin yhteensopiva opetussuunnitelma tavallaan velvoittaakin.

Sijaiseni teki kuitenkin niin erinomaista työtä ja oli niin suosittu, että vähän huono omatunto oli jopa töihin palata. Jotenkin tästä keväästä kuitenkin omaltakin osaltani suoriuduttiin ja oli oikein terapeuttista katsella taas edes pari kuukautta koulumaailmaa ihan tavallisen riviopettajan näkökulmasta. Sitä olin toivonutkin. Asiantila oli kuitenkin ohimenevä, ensi vuodelle on luvassa muutamia erikoistehtäviä kuten tiedottamista, tapahtumien järjestelyä ja Suomi 100-teemaviikon järjestelyistä vastaamista. Ne ovat toisaalta sellaisia hommia joista omaan kokemusta ja joita koen ihan osaavanikin. Lisäksi tulevat luokanvalvojan tehtävät, joihin on myös ihan mielenkiintoista useamman vuoden tauon jälkeen palata. Ryhmäkoko on koulussamme melko suuri ja ryhmä melko kirjava – oppilaita 9 eri alakoulusta, 11 eri alakoululuokalta, 4-5 eri kieliyhdistelmää, useampaa uskontoa, ET:tä, muita kotikieliä kuin suomi jne. Eli ryhmäyttämisen kannalta mielenkiintoinen positiivinen haaste johon suhtaudun positiivisin mielin.

Koulumaailma on kuluneen viikon aikana ollut tapetilla aika paljon. Koulukiusaamiseen liittyvillä kysymyksillä on hiillostettu erityisesti Lielahden koulun apulaisrehtoria Sami Jaakkolaa, jonka Aamulehdessä antamiin vastauksiin ei ole paljoa lisättävää. Asiallisia kommentteja.

On tullut vuosien varrella aika usein kiusaamista esim. kotisivuilla käsiteltyä itsekin. Muutama tiivistetty kommentti kuitenkin vielä tässä, koska aiheesta on tullut kysymyksiä: 1) Tätä Lielahden tapausta en tiedä kuin lehtien palstoilta, joten en ota siihen kantaa. 2) "Koulu ei ole tehnyt mitään" johtuu usein siitä, että ei ole tiedetty. Itse en ainakaan ole ikinä jättänyt puuttumatta kiusaamistapaukseen josta olen tiennyt. 3) "Kiusaaminen" on yhä monimuotoisempi käsite, kouluissa sosiaalisilta taidoiltaan yhä moninaisempia oppilaita. 4) Ennaltaehkäisy olennaista ja tässä suhteessa koulun toimintakulttuuri ratkaisevaa. Siksi kannatan vertaissovittelua yhtenä toimintamallina. Opettajat eivät ikinä voi tietää kaikkea mitä koulussa tapahtuu eikä heidän kuulukaan. 5) Jälkihoitoon kiinnitettävä myös huomiota, ongelma ei lopu siihen, että syyllinen saadaan kiinni. 6) Rangaistuksiakin tarvitaan, mutta ne eivät poista sitä, että kiusaaminen on jo tapahtunut. 7) Jokainen tapaus pitää käsitellä yksilöllisesti. Jos luokkasiirtoja tarvitaan, joskus on perusteltua siirtää kiusaaja, joskus kiusattu. Ja aina ei ole noin yksinkertaista määritellä kumpi on kumpi. 8) Vaikka koulu tekisi mitä, se ei riitä, jos heidän toiminnallaan ei ole kotien tukea. Silloin kun ollaan samalla sivulla, keinot löytyvät kyllä. Ellei olla, mitkään keinot eivät auta. Opettajien oikeudet ovat ihan riittävät. 9) Jos on tapahtunut rikos, siitä voi ja pitääkin ilmoittaa poliisille. 10) Monimutkaisiin ongelmiin ei ole yksinkertaisia ratkaisuja.

Usein on myös niin että se ettei ongelmaa saada ratkaistua tarkoita sitä, ettei sille ole tehty mitään. Siihen mitä saa mihinkin suuntaan kertoa on toki melko tiukat rajoitukset ja siksi koulu ei aina voi ihan kaikkia käytettyjä toimenpiteitä jokaiselle taholle huudella. Korostan kuitenkin kahta asiaa: 1) Kiusatun kokemukset eivät pyyhkiydy olemattomiin sillä että kiusaajaa rangaistaan ja siksi keskustelu ei saisi painottua vain siihen. 2) Kiusaaminen loppuu sillä että ei kiusata. Tässä ratkaisevaa on koulun sisäinen toimintakulttuuri ja sitä ei täysin voi ylhäältä päin synnyttää. Siksi oppilaat on tärkeää pitää mukana sen rakentamisessa, kutsutaan sitä sitten vertaissovitteluksi tai joksikin muuksi.

Toinen asiayhteys, jossa koulut ovat olleet esillä on järkyttänyt aivan erityisesti. Muutama vuosi sitten lanseerasimme Tansaniassa kouluille käyttöön sloganin ”No Fear Zone” eli paikka jossa oppilaat voisivat olla turvassa eivätkä kohtaisi sellaisia asioita jotka koulun ulkopuolella aiheuttavat pelkoa. Nyt kuitenkin helsinkiläisessä Vesalan koulussa joukko aikuisia rasisteja on ängennyt koulun välittömään läheisyyteen pelottelemaan oppilaita ja huutelemaan näille asiattomuuksia. Häiriköinti perustui MV-lehden perättömään uutiseen tapauksesta, jossa ensinnäkin koulu on toiminut mielestäni aivan esimerkillisesti ja antanut nuorille juuri sellaista kasvatusta jota heille kuuluukin antaa ja lapset luonnollisesti ovat koko asiaan aivan syytön osapuoli. Tuomitsen tällaisen toiminnan jyrkästi enkä ymmärrä, että tämän jo kuukausia eri puolilla Helsinkiä jatkuneen sirkuksen annetaan jatkua. Vaikutukset yhteiskuntarauhalle eivät voi millään tavoin olla positiivisia.

Vihan lietsominen maahanmuuttajataustaisten lasten tai ylipäätään jotakin uskonnollista vähemmistöä edustavan kansanosan ympärillä on suunnilleen yhtä järkevää toimintaa kuin se, että Yhdysvalloissa samat toimijat jotka vastustavat maahanmuuttoa ja pelkäävät sen lieveilmiöitä, kannattavat kuitenkin sellaisia toimia jotka lähivuosina ja -vuosikymmeninä tulevat aiheuttamaan laajamittaisen ilmastopakolaisuuden.

Viimeisimmät esimerkit osoittavat, miten tärkeää tehtävää koulu yhteiskunnassa suorittaa. Edelleen toivon, että opettajat muistavat itsekin arvostaa tärkeää työtään ja nähdä myös sen hyvät puolet. Kouluvuoden viimeinen viikko on siinä suhteessa erinomaista aikaa, etenkin ilman tapahtumien järjestämisestä aiheutuvaa stressiä. Valitettavan usein on niin, että kun joukko opettajia on koolla, työhön liittyvä keskustelu kääntyy alta viiden minuutin kovin negatiiviseksi. Resurssit, tekniset laitteet ja etenkin niiden puute, työn organisointi ja johtaminen, oppilaiden käyttäytyminen…. mikä milloinkin on huonosti. Turhan usein unohtuu se, että saamme tehdä työtä hienojen lasten ja nuorten parissa, joilla kullakin on omat vahvuutensa kun vain autamme heitä ne löytämään ja näemme ne itsekin. Tässäkin suhteessa työmme arvo mitataan usein vasta kauan sen jälkeen, kun oppilas on koulusta lähtenyt.

Kun nyt toivomuksia lähdettiin esittämään, esitän niitä lisää. Suurin osa näitä kestoaiheita, joita jaksan toivoa joka vuosi:

- Että oppilaat ja heidän vanhempansa näkisivät arvioinneissa enemmän niitä asioita, joissa oppilas on hyvä kuin niitä joissa hän ei ole.

- Että oppilaiden sallitaan myös epäonnistua ja häntä valmistetaan myös kohtaamaan joskus pettymyksiä.

- Että oppilasta ei arvoteta hänen kouluarvosanojensa perusteella.

- Että kouluille mahdollistetaan oppilaiden lahjakkuuden tukeminen jatkossakin.

- Että tiedolla johtamisen periaatteet säilytetään ja kouluihin suhtaudutaan objektiivisesti jatkossakin.

- Että oppilaat eivät oppisi kovin ahdasmielistä maailmankuvaa ja kiusaamisen malleja ainakaan aikuisilta.

- Että sivistys, tieto ja koulutus taas joskus saisivat yhteiskunnassa, niin meillä kuin muuallakin, sen arvon joka niille kuuluu.

Suomalaisessa urheilussa puhutaan aina joskus siitä, että meillä on vuosia ollut sellainen tilanne, että urheiluun satsaaminen on tavallaan pois jostain, kun monessa muussa yhteiskunnassa urheilumenestys on nimenomaisesti väylä eteen- ja ylöspäin. Meidän tulee yhdessä huolehtia siitä, että koulutuksen, tiedon ja sivistyksen hankkimiselle ei käy samoin.

Niin erikoiselta kuin se kuulostaakin, vähän jopa harmittaa, että kouluvuosi osaltani loppuu näin lyhyeen. Työ kuitenkin jatkuu, vaikka oppilaat osin vaihtuvatkin. Ja niin sen kuuluu ollakin.

Maailma muuttuu, yhteiskunta muuttuu ja koulu muuttuu. Mutta yhdestä asiasta olen tämänkin vuoden jälkeen täysin vakuuttunut: Nuoriso ei ole pilalla.

31.12.2023Vuosi 2023 - välimallin vuosi?
18.11.2023Entisen oppilaan puhe Hyhkyn koulun 120-vuotisjuhlassa 18.11.2023
13.11.2023Pitämättä jäänyt puheenvuoro budjettivaltuustossa 13.11.2023
29.06.2023Osapäivänatsi?
20.06.2023Ilon ja onnen päivä? PM Petteri Orpon hallitus 20.6.2023-
01.06.2023Kevätjuhlapuhe 1.6.2023
01.05.2023Avaussanat Tampereen Porvarillisessa Vapussa 1.5.2023
31.12.20222022 - parhaani tein ja se ei riittänyt
05.09.2022Rehtorin puhe Pispalan koulun paluujuhlassa 1.9.2022
09.08.2022Tuo tuska laulun tämän kirjoittaa
03.03.2022Ihmiselämään riittää kun selviydytään
18.01.2022Arvostusta sinulle, aluevaaliehdokas
11.01.2022Aluevaaleissa todellakin kannattaa äänestää
30.12.2021Vuosikatsaus MMXXI
23.12.2021Luottamushenkilö-Ipen vuosi 2021
28.11.2021Marjo Pennonen: Parempaa saatte hakea (Kirjokansi 2021)
26.11.2021Kiitos, Hakametsä
20.10.2021HBA on pelaajakehitykselle lisäarvo - ei synonyymi. Onhan?
05.10.2021Avoin kirje tamperelaisille kokoomuslaisille
18.08.2021Sinun urheilusuorituksesi ei ole sinä
28.06.2021Ei sori siitä
05.06.2021Miks just sää voisit äänestää mua
22.05.2021Linjauksia Tampereella puhuttaviin kysymyksiin
22.05.2021Kuntavaaliteemani 2021
22.05.2021Kuntavaaliehdokas Ilpo Rantanen 330
26.04.2021Mitä hallituskriisistä voidaan oppia?
04.04.2021Matkakertomus pyynnöstä ja niistä huolimatta - klinikalla Vegasissa 2005
08.02.2021Tukea tarvitseva oppilas ei saa olla politiikan pelinappula
19.01.2021Mitä hemmettiä just tapahtui?
30.12.2020Se on koronaa - vuosikatsaus 2020
26.12.2020Lukusuositus: Tuntematon huoltaja
11.12.2020Millaisen kuvan case Haavisto antaa politiikasta?
03.12.2020Elämää on kuntavaalien jälkeenkin
22.09.2020Kiusaamisen ehkäisyyn oma Tampereen malli
06.09.2020Tua noi, puoluekokouksesta
29.07.2020Setämies ulisee
31.05.2020Porinaa Pispalanharjulta 31.5.2020
02.05.2020Ajatuksia NBA-finaaleista 1987, osa 5/5: Tää on aika hiano laji
01.05.2020Ajatuksia NBA-finaaleista 1987, osa 4/5: Roolitus
29.04.2020Ajatuksia NBA-finaaleista 1987, osa 3/5: Tähtipelaajat ja team ego
27.04.2020Ajatuksia NBA-finaaleista 1987, osa 2/5: Pelitapa
26.04.2020Ajatuksia NBA-finaaleista 1987, osa 1/5: Joukkueidentiteetti
12.04.2020Tuomittuna kulkemaan 1945-
23.02.2020Huumeongelma tunnistetaan, tunnistetaanko ratkaisut?
15.02.2020Carmen nähdään Tampere-talossa light-versiona
25.12.2019Vuosikymmenkatsaus 2010-19
20.12.2019Joulujuhlapuhe 19.12.2019
06.12.2019Suomi 102 vuotta
11.08.2019Rammstein (ei herkimmille)
11.08.2019Lähtisitkö kanssani kahville, herra Halme?
21.07.2019Virta vie - ei minnekään (Olavi Virta -musikaali Suomen Kesäteatterissa 21.7.2019)
01.06.2019Halutaan ostaa työminä
31.05.2019Kiitos sijaiset 2018-19
13.04.2019Miksi minä äänestän huomenna Kokoomusta?
05.04.2019Turvallista politiikkaa
21.02.2019Kiitos mainoksestasi, eduskuntavaaliehdokas
12.02.2019Teksti, jota ei koskaan pitänyt kirjoittaa
01.01.2019Pihapelipäivä
31.12.2018Tuttu helvetti vai tuntematon taivas? Vuosikatsaus MMXVIII
14.12.2018Damon #32
06.12.2018Itsenäisyyspäivänä 6.12.2018
04.10.2018Maailman opettajien päivänä
27.07.2018Rakkaudella esitetty - Suomen Kesäteatterin Jari Sillanpää -musikaali kesällä 2018
25.07.2018Aatamin puvussa ja vähän Eevankin - Viikinsaaren kesäteatteri 2018
21.07.2018Puhtaat valkeat lakanat - Komediateatterissa kesällä 2018
10.06.2018Kaik oliva Turus - Kokoomuksen puoluekokous 8.-10.6.2018
01.06.2018Minä lähden Pohjois-Hervantaan
06.05.2018Kansa hei, miksi äänestät aina väärin?
06.05.2018Kannanotto esteettömyysasioihin Tampereella / Pyynikin Kokoomus
15.03.2018Vaahtoa räjäyttää muutakin kuin Kellariteatterin näyttämön
05.03.2018Siinä näkijä missä tekijä (TT-Frenckell 3.3.2018)
23.02.2018Koulurauhaa - aseiden voimalla?
28.01.2018Vaali-illan ajatuksia
29.12.2017Ja vuodet ne käy yhä vaikeammiks? Vuosikatsaus 2017
23.12.2017Kaikki päättyy joskus - tai sitten ei. Ultra Bra Hartwall Areenalla 17.12.2017
06.12.2017Itsenäisyyspäivän passio
03.12.2017Onnea Suomi - sata vuotta nuori
26.11.2017Cats Tampereella - parempi kuin Broadwaylla
05.11.2017Sammakkoperspektiiviä syvemmältä - Tuntematon 2017
26.10.2017Oppitunteja pidettiin ulkona!!!!
02.10.2017Valaiskaa nyt tyhmää
08.08.2017Saatan joskus aiheuttaa pettymyksen
05.08.2017Siihen uskoo mihin haluaa uskoa
30.07.2017Delfin Basket Tournament 1988-
02.07.2017Yes in this lifetime - Guns N' Roses Hämeenlinnassa 1.7.2017
12.06.2017Isänmaallista on pysäyttää äärioikeisto ajoissa
01.06.2017Nuoriso ei ole pilalla
29.05.2017Pitkä mies näki kauas
15.05.2017Kiitos 2013-17
27.04.2017Onnea, HyPo!
10.04.2017Varavaltuutettu kiittää
06.04.2017Kotikaupungin kestävä kehitys: 571
04.04.2017Hyvää syntymäpäivää, pormestari Ikonen!
02.04.2017Vaalilupaukseni Tampereen opettajille
30.03.2017Suomalainen Tampere onkin mahtava juttu!
26.03.2017FAQ - suoria vastauksia suoriin kysymyksiin
22.03.2017Aikuiset koulukiusaajat
16.03.2017Tampere - Suomen keskeisin tapahtumapaikka
15.03.2017Kulttuurista elinvoimaa kaikille
05.03.2017Opettajien huoli on aito

Näytä lisää »