Kuusi päivää historiassa

08.02.2017

Tein tuossa pienimuotoisen Pohjois-Euroopan kiertueen. Ehdin kuudessa päivässä käväistä niin Vilnassa, Kaunasissa, Leipzigissä kuin Berliinissäkin. Paljon tuli nähtyä ja koettua. Ajatuksiakin heräsi niin paljon, että ajattelin yrittää pukea ainakin osan myös kirjalliseen muotoon.

Vaikka olen ammatiltani historian opettaja ja työkseni paljon puhun asioista, jotka ovat joko tapahtuneet Berliinissä tai heijastuneet sinne, en itse ole koskaan kyseisessä kaupungissa Tegelin lentoasemaa (historiallinen paikka toki sekin) pidemmällä käynyt. Ja vaikka olen toiselta ammatiltani koripallovalmentaja ja suuresti ihailen juuri sellaista koripalloa, jota Euroliigassa vuodesta toiseen pelataan, en ole koskaan aiemmin ollut Euroliigan ottelussa livenä paikalla. Nyt nuo molemmat toteutuivat.

Berliinissä kävin päiväkävelyllä katsomassa valtiopäivätaloa, Brandenburgin porttia, juutalaisvainojen muistomerkkiä, Hitlerin bunkkerin sijaintipaikkaa, Checkpoint Charlieta, jäljellä olevaa muurinpätkää, Topography of terror-museota ja samalla kaikenlaista muuta, joka tuolle reitille osui - Trabant-museota unohtamatta. Alexanderplatzille asti en tällä kertaa ehtinyt, mutta sieltähän se tv-torni, entisen DDR:n maamerkki, horisontissa kajasteli. Joulukuisen terrori-iskun tapahtumapaikalla Zoologischer Gartenilla kävin tietämättäni ja vahingossa jo aiemmin matkalla Tegelistä juna-asemalle – hyppäsin lentoasemalla väärään bussiin ja päädyin kyseiseen paikkaan, enkä edes osannut vielä silloin tiedostaa että kyseessä oli sama paikka jossa rekka reilua kuukautta aiemmin ajoi joulutorille.

Tiivis paketti yhdessä päivässä ja hyytävän kylmässä tuulessa. Silti onnistunut. Ajatuksia herättävä kävelyretki aikana, jolloin 1930-luvun historia tahtoo turhan voimakkaasti toistaa itseään, muslimi on uusi juutalainen ja uusia muureja halutaan rakentaa. En ole varma syyllistyinkö turhaan ylidramaattisuuteen, mutta kyllähän siinä juutalaisvainojen muistomerkkiä tuijottaessani aika voimakkaasti puistatti ajatus, että meillä on kansanedustajina ja muissakin näkyvissä poliittisissa tehtävissä henkilöitä, jotka avoimesti julistavat – no, juuri samanlaisia oppeja jotka viime vuosisadalla lopulta johtivat niihin tapahtumiin, joiden muistoksi tuo valtavan kokoinen muistomerkki on pystytetty. Ettemme vahingossakaan unohtaisi.

Muutenkin, seistessäni paikassa, jossa Ronald Reagan vuonna 1987 piti kuuluisan ”Mr. Gorbatshov, tear down this wall” -puheensa, kenties yhden historian hienoimmista ja vaikuttavimmista, mietin tapahtumien kulkua näiden 30 vuoden aikana ja miten lyhyessä ajassa tunnumme jälleen unohtaneen historian opetuksista lähes kaiken. Alle 30 vuotta vasta onkin historiassa todella lyhyt aika. Vuoden 1989 tapahtumien aikaan olin armeijassa ja metsäleirillä Niinisalossa enkä tiennyt edes mitä tapahtuu läheisessä Kankaanpäässä, saati mitä ainutlaatuista ja historiallista tapahtuu Saksassa. Nyt se tiedetään. Muuri kaatui, usko ystävyyden ja yhdistymisen voimaan voitti, muurin ja erilaisten ideologioiden takaa paljastui hyvin samanlaisia ihmisiä. Nyt tunnutaan monesti menevän juuri päinvastaiseen suuntaan.

Itä-Saksan luhistumiseen osaltaan johtaneet mielenosoitukset käynnistyivät Leipzigista. Näissä ns. maanantaimielenosoituksissa väki kokoontui ensin Nikolainkirkkoon ja muodosti sitten rauhanomaisen kulkueen, johon osallistui parhaimmillaan neljännesmiljoona ihmistä. Kävin paikassa. Samaiselle, Karl Marx Platzille johtavalle kadulle, kokoonnutaan jälleen maanantaisin marssimaan. Kokoontujina ovat uusnatsit.

Berliinissä mentiin siis historian ehdoilla, Liettuassa koripallon ja siinä välissä Leipzigissä vähän molempien. Paikallista Uni-Riesen Leipzigia valmentava Anton Mirolybov ystävällisesti kutsui luokseen, majoitti ja kierrätti sekä kaupungin että sen lähiympäristön historiallisilla paikoilla. Nähtyä tuli paikkoja ja rakennuksia monilta historian ajanjaksoilta, sillä näyttävä ja nopeasti kasvava kaupunki tarjoaa upean kattauksen eri aikakausien monumentteja. Piipahdimme myös Kustaa II Aadolfin kuolinpaikalla Lutzenissa ja kansojen taistelun 1813 muistomerkillä. Vierailun päätteeksi näin Uni-Riesenin ottelun Bundesliigan kolmosen Bayern Munchenin reservijoukkuetta vastaan. Ponttiksen kanssa oli mukava muistella menneitä ja kaikenlaista, mitä koripallo on meille tuonut.

Onhan se. Iso asia elämässä, hieno ja antoisa laji, parasta mahdollista elämänkoulua. Jos joku ei usko, että koripallo on hienoa ja tärkeää, kannattaa matkustaa Liettuaan. Siellä tiedetään. Itsekin olin paikalla EM-kisoissa 1995 kun Liettua voitti ensi kertaa Venäjän. Ne ihmisten reaktiot eivät unohdu ihan heti. Olin Liettuassa kun maa voitti alle 19-vuotiaiden maailmanmestaruuden. Vastaanotto ja torijuhlat televisioitiin luonnollisesti koko maahan. Voin vain kuvitella, millainen tunnelma Zalgirio Arenalla on ollut pari viikkoa sitten, kun Zalgiris ensimmäistä kertaa voitti Euroliigassa Moskovan CSKA:n.

Koripallo on ollut olennainen osa liettualaisten kansallista identiteettiä sekä neuvostoaikana, että sen jälkeen. Sain takavuosina kunnian valmentaa sekä tytöissä (päävalmentajana) että pojissa (apuvalmentajana) 1991-syntyneiden ikäluokkaa Suomessa, ja Liettuaa vastaan pelatessamme kävi ilmi että tuo ikäluokka koettiin maassa hyvin erityiseksi. Vuosi, jolloin maa jälleen itsenäistyi. Kansallistunne käy ilmi myös sillä hetkellä, kun Zalgirio Arenan yleisö ennen ottelua kajauttaa Liettuan kansallislaulun. Satunnainen kisaturistikin tuntee kylmiä väreitä.

Liettualaiset ovat ylpeitä kansallissankareistaan. Jo itsenäisyyden alkuvuosilta muistan, kuinka eräs suomalainen junnukoutsi nuorten Baltian liigassa yritti kentän laidalta opastaa liettualaista erotuomaria. Tämän vastaus oli lyhyt mutta ytimekäs: ”Hey, we – Marculionis, we – Sabonis, you – nothing!”

Kummatkin tuomarin mainitsemista legendoista ovat perustaneet Liettuaan omat urheiluakatemiansa ja Saboniksen koululla Kaunasissa tuli vierailtuakin. Valitettavasti siellä ei tällä kertaa ollut harjoituksia käynnissä, mielelläni olisin seurannut. Herrojen asemaa liettualaisessa koripallossa kuvaa mm. se, että kun noissa Ateenan EM-kisoissa 1995 joukkue suivaantui loppuottelun tuomarityöskentelyyn ja uhkasi lopulta poistua kentältä kokonaan, Sabonis ilmoitti maksavansa sakot, jos näin tapahtuu. Valmistavan leirityksen ennen turnausta oli maksanut Marculionis. Sabonis on itselleni niitä suurimpia legendoja missään koskaan, vaikka miehen tribuutti-dvd Vilnan lentoasemalta jäikin ostamatta. Sellainen tuli kuitenkin kentän matkamuistomyymälässä ensimmäisenä vastaan.

Kun kuukausi sitten ostin lipun Kaunas Zalgirisin ja FC Barcelonan otteluun, sain paluupostissa henkilökohtaisen sähköpostiviestin, joka päättyi sanoihin ”Welcome to our beloved arena.” Upea Zalgirisin areena onkin. En oikein käsitä miten en ole aiemmin tajunnut, että noin lähellä pelataan Euroliigaa, edestakaiset lennot Vilnaan saa noin 150 eurolla, ottelulippu parhaille paikoille maksaa keskimäärin noin 30 euroa ja hotellihuone Kaunasissa alle 50 euroa yö. (Junalippu Vilna-Kaunas maksaa 5,60 e.) Ehkä siksi, että ei ole ollut oikein koskaan kauden aikana aikaa lähteä. Voin kuitenkin lämpimästi suositella, Zalgiriksen kotiottelu on elämys. Eikä tapahtumaa ainakaan latistanut se, että vastassa oli tarunhohtoinen Barcelona, jonka aloitusviisikossa pelasi muuan Petteri Koponen. Ihan ok pelasikin.

Noin valmennuksellisesta näkökulmasta paikkani oli pari riviä liiankin alhaalla, pelin analysointi ei oikein tuosta vinkkelistä onnistu, joskin Zalgiriksen valmentajana toimivan Sarunas Jasikeviciuksen toimintaa pystyi seuraamaan hyvinkin lähietäisyydeltä. Kun kuukauden päästä menen samalle areenalle uudestaan, paikka on onneksi riviä ylempänä. Silloin edessä seisoo Xavi Pascual, eli Zalgiriksen vastustajaksi saapuu kuusinkertainen Euroliigan mestari Panathinaikos.

Nykypäivänä ei tietenkään ole suurikaan uroteko matkustella viikon ajan pitkin Pohjois-Eurooppaa. Moni reppureissaa paljon kauempana ja paljon pidempiä aikoja tai siirtää koko elämänsä jonnekin aiemmin itselleen tuntemattomaan paikkaan maapallolla. Itsekin matkustellut tässä 47 vuoden aikana kohtuullisen paljon ja huomattavasti extremeimmissäkin olosuhteissa. Mutta jokin tästä reissusta teki erityisen vaikuttavan. Siksi halusin jakaa tämän pienen osan niistä lukuisista ajatuksista, joita matka herätti.

Liettuassa tuli muuten jonkin verran jutusteltua myös paikallisten kanssa. Nopean gallupin perusteella mm. moni asia oli Neuvostoliiton aikaan paremmin ja Trump oli USA:n presidenttiehdokkaista parempi valinta. Niin, maailman voi hahmottaa monin tavoin ja kaikki eivät ajattele kuten me. En edelleenkään ole keskustelukumppaneideni kanssa monestakaan asiasta samaa mieltä, mutta oli aika hätkähdyttävää jälleen huomata että ihmiset, joiden meidän logiikkamme mukaan pitäisi nimenomaan nähdä asiat juuri päinvastoin, näkevätkin ne aivan toisin. Jäin miettimään miksi näin on - mutta yhtä tärkeää kuin vastauksen löytäminen on ainakin muistaa tiedostaa, että näin on.

En tiedä onko urbaanilegenda totta ja onko Leo-Pekka Tähti koskaan sanonut, että ”vielä parempaa kuin voittaa kultaa paralympialaisissa, on se että ei ole vammainen.” Lausahdus tuli joka tapauksessa reissussa mieleen. Vielä parempi kuin helmikuun alussa kiertämässä Eurooppaa ja Zalgirio Arenalla katsomassa Euroliigaa, olisi totta kai olla edelleen valmentajana ja joukkueensa mukana valmistautumassa seuraavan päivän otteluun. Mutta koska niin ei nyt käynyt, en voi kuin olla kiitollinen että nämä nyt toteutuneet pienet unelmat oli ajallisesti ja taloudellisesti mahdollista toteuttaa. Kiitos erityisesti Ponttikselle majoituksesta ja opastuksesta että Kari Kilpiselle, joka koko idean Liettuan reissusta alun perin esiin nosti.

Vielä ennen töihin paluuta kertaalleen Bratislavaan ja sitten uudestaan Liettuaan. Uskon, että töihin palaa tämän reissun myötä taas vähän parempi historianopettaja.

Ja ehkä se taas vähän parempi koripallovalmentajakin vielä jonain päivänä palaa töihin. 

31.12.2023Vuosi 2023 - välimallin vuosi?
18.11.2023Entisen oppilaan puhe Hyhkyn koulun 120-vuotisjuhlassa 18.11.2023
13.11.2023Pitämättä jäänyt puheenvuoro budjettivaltuustossa 13.11.2023
29.06.2023Osapäivänatsi?
20.06.2023Ilon ja onnen päivä? PM Petteri Orpon hallitus 20.6.2023-
01.06.2023Kevätjuhlapuhe 1.6.2023
01.05.2023Avaussanat Tampereen Porvarillisessa Vapussa 1.5.2023
31.12.20222022 - parhaani tein ja se ei riittänyt
05.09.2022Rehtorin puhe Pispalan koulun paluujuhlassa 1.9.2022
09.08.2022Tuo tuska laulun tämän kirjoittaa
03.03.2022Ihmiselämään riittää kun selviydytään
18.01.2022Arvostusta sinulle, aluevaaliehdokas
11.01.2022Aluevaaleissa todellakin kannattaa äänestää
30.12.2021Vuosikatsaus MMXXI
23.12.2021Luottamushenkilö-Ipen vuosi 2021
28.11.2021Marjo Pennonen: Parempaa saatte hakea (Kirjokansi 2021)
26.11.2021Kiitos, Hakametsä
20.10.2021HBA on pelaajakehitykselle lisäarvo - ei synonyymi. Onhan?
05.10.2021Avoin kirje tamperelaisille kokoomuslaisille
18.08.2021Sinun urheilusuorituksesi ei ole sinä
28.06.2021Ei sori siitä
05.06.2021Miks just sää voisit äänestää mua
22.05.2021Linjauksia Tampereella puhuttaviin kysymyksiin
22.05.2021Kuntavaaliteemani 2021
22.05.2021Kuntavaaliehdokas Ilpo Rantanen 330
26.04.2021Mitä hallituskriisistä voidaan oppia?
04.04.2021Matkakertomus pyynnöstä ja niistä huolimatta - klinikalla Vegasissa 2005
08.02.2021Tukea tarvitseva oppilas ei saa olla politiikan pelinappula
19.01.2021Mitä hemmettiä just tapahtui?
30.12.2020Se on koronaa - vuosikatsaus 2020
26.12.2020Lukusuositus: Tuntematon huoltaja
11.12.2020Millaisen kuvan case Haavisto antaa politiikasta?
03.12.2020Elämää on kuntavaalien jälkeenkin
22.09.2020Kiusaamisen ehkäisyyn oma Tampereen malli
06.09.2020Tua noi, puoluekokouksesta
29.07.2020Setämies ulisee
31.05.2020Porinaa Pispalanharjulta 31.5.2020
02.05.2020Ajatuksia NBA-finaaleista 1987, osa 5/5: Tää on aika hiano laji
01.05.2020Ajatuksia NBA-finaaleista 1987, osa 4/5: Roolitus
29.04.2020Ajatuksia NBA-finaaleista 1987, osa 3/5: Tähtipelaajat ja team ego
27.04.2020Ajatuksia NBA-finaaleista 1987, osa 2/5: Pelitapa
26.04.2020Ajatuksia NBA-finaaleista 1987, osa 1/5: Joukkueidentiteetti
12.04.2020Tuomittuna kulkemaan 1945-
23.02.2020Huumeongelma tunnistetaan, tunnistetaanko ratkaisut?
15.02.2020Carmen nähdään Tampere-talossa light-versiona
25.12.2019Vuosikymmenkatsaus 2010-19
20.12.2019Joulujuhlapuhe 19.12.2019
06.12.2019Suomi 102 vuotta
11.08.2019Rammstein (ei herkimmille)
11.08.2019Lähtisitkö kanssani kahville, herra Halme?
21.07.2019Virta vie - ei minnekään (Olavi Virta -musikaali Suomen Kesäteatterissa 21.7.2019)
01.06.2019Halutaan ostaa työminä
31.05.2019Kiitos sijaiset 2018-19
13.04.2019Miksi minä äänestän huomenna Kokoomusta?
05.04.2019Turvallista politiikkaa
21.02.2019Kiitos mainoksestasi, eduskuntavaaliehdokas
12.02.2019Teksti, jota ei koskaan pitänyt kirjoittaa
01.01.2019Pihapelipäivä
31.12.2018Tuttu helvetti vai tuntematon taivas? Vuosikatsaus MMXVIII
14.12.2018Damon #32
06.12.2018Itsenäisyyspäivänä 6.12.2018
04.10.2018Maailman opettajien päivänä
27.07.2018Rakkaudella esitetty - Suomen Kesäteatterin Jari Sillanpää -musikaali kesällä 2018
25.07.2018Aatamin puvussa ja vähän Eevankin - Viikinsaaren kesäteatteri 2018
21.07.2018Puhtaat valkeat lakanat - Komediateatterissa kesällä 2018
10.06.2018Kaik oliva Turus - Kokoomuksen puoluekokous 8.-10.6.2018
01.06.2018Minä lähden Pohjois-Hervantaan
06.05.2018Kansa hei, miksi äänestät aina väärin?
06.05.2018Kannanotto esteettömyysasioihin Tampereella / Pyynikin Kokoomus
15.03.2018Vaahtoa räjäyttää muutakin kuin Kellariteatterin näyttämön
05.03.2018Siinä näkijä missä tekijä (TT-Frenckell 3.3.2018)
23.02.2018Koulurauhaa - aseiden voimalla?
28.01.2018Vaali-illan ajatuksia
29.12.2017Ja vuodet ne käy yhä vaikeammiks? Vuosikatsaus 2017
23.12.2017Kaikki päättyy joskus - tai sitten ei. Ultra Bra Hartwall Areenalla 17.12.2017
06.12.2017Itsenäisyyspäivän passio
03.12.2017Onnea Suomi - sata vuotta nuori
26.11.2017Cats Tampereella - parempi kuin Broadwaylla
05.11.2017Sammakkoperspektiiviä syvemmältä - Tuntematon 2017
26.10.2017Oppitunteja pidettiin ulkona!!!!
02.10.2017Valaiskaa nyt tyhmää
08.08.2017Saatan joskus aiheuttaa pettymyksen
05.08.2017Siihen uskoo mihin haluaa uskoa
30.07.2017Delfin Basket Tournament 1988-
02.07.2017Yes in this lifetime - Guns N' Roses Hämeenlinnassa 1.7.2017
12.06.2017Isänmaallista on pysäyttää äärioikeisto ajoissa
01.06.2017Nuoriso ei ole pilalla
29.05.2017Pitkä mies näki kauas
15.05.2017Kiitos 2013-17
27.04.2017Onnea, HyPo!
10.04.2017Varavaltuutettu kiittää
06.04.2017Kotikaupungin kestävä kehitys: 571
04.04.2017Hyvää syntymäpäivää, pormestari Ikonen!
02.04.2017Vaalilupaukseni Tampereen opettajille
30.03.2017Suomalainen Tampere onkin mahtava juttu!
26.03.2017FAQ - suoria vastauksia suoriin kysymyksiin
22.03.2017Aikuiset koulukiusaajat
16.03.2017Tampere - Suomen keskeisin tapahtumapaikka
15.03.2017Kulttuurista elinvoimaa kaikille
05.03.2017Opettajien huoli on aito

Näytä lisää »