Mitä hemmettiä just tapahtui?

19.01.2021

Tiistai, 19.tammikuuta 2021. Donald Trumpin viimeinen kokonainen päivä Yhdysvaltain presidenttinä. Luojan kiitos.

Mitä sellaista sanoisi Trumpin kaoottisesta presidenttikaudesta, mitä ei ole vielä sanottu? Historiantutkijana ainakin yritän olla sanomatta mitään sellaista, mitä ei voida vielä sanoa. Historiaa ei kirjoiteta tapahtumista, jotka tapahtuivat eilen tai tänään. Historia vaatii perspektiiviä, tietoa siitä mitä tapahtumista seurasi. Sitä emme vielä tiedä.

Maapallo on edelleen yhtenä kappaleena ja kiertää radallaan. Siltä vaikuttaa että selvisimme. Trump kannattajineen muistuttaa mielellään että hän oli ensimmäinen presidentti vuosikymmeniin, joka ei aloittanut yhtään uutta sotaa. Totta, sillä Trump oli ennemmin voimapolitiikkaa kannattavien diktaattoreiden ja roistovaltioiden avoin asianajovaltakirja. Maailmasta ei tullut turvallisempaa paikkaa sillä, että Yhdysvallat veti joukkojaan alueilta, joilta niiden vetäminen oli edelläkuvattujen valtioiden intressien mukaista. Lisäksi koronavirusepidemian kiistäminen tai yritys kukistaa se ilkeillä twiiteillä tappoi enemmän ihmisiä kuin yksikään sota Yhdysvalloissa koskaan.

Omina opiskeluaikoinani tutkin paljon Ronald Reagania, johon Trumpia usein verrattiin. Vertaus ontuu, sillä Reaganilla oli virkaan astuessaan sekä poliitikkotaustaa, kansantalouden opintoja että sellainen America first -agenda, joka ei jäänyt vain iskulauseeksi. Hänen kuitenkin tutkitusti pelättiin maailmanlaajuisesti aloittavan tarpeettoman sodan.

Toisin kävi, Reaganin jälkeen Berliinin muuri murtui, kommunistinen itäblokki romahti ja Yhdysvalloista tuli maailman ainoa suurvalta. Asetelma, jonka Trump kenties nyt romutti.

Trumpia epäiltiin usein Venäjän kätyriksi, ei vähiten siksi että itänaapurimme sekaantumisesta vuoden 2016 vaaleihin saatiin vahvaa näyttöä. Pääasiassa Twitterin välityksellä hallinnut Trump hyökkäsi palvelussa milloin ketäkin vastaan, loppuvaiheessa myös uskollisia lojalisteja, mutta ei koskaan sanonut pahaa sanaa Vladimir Putinista. Niille, jotka eivät väitettä usko, kääntäisin kysymyksen toisin päin: Jos Trump olisi avoimesti ollut Venäjän agentti, miten hän olisi toiminut eri tavalla?

Trumpin kielenkäyttö on malliesimerkki siitä, miten päästään juuri sellaisiin seurauksiin kuin Capitol-kukkulalla kaksi viikkoa sitten päästiin. Me ja ne -ajattelu ei koskaan johda mihinkään hyvään, pahimmillaan se johtaa sotiin ja kansanmurhiin. Entinen luottamusyhteiskunta Yhdysvallat valmistautuu nyt uuden presidentin virkaanastujaisiin ennennäkemättömien turvatoimien vallitessa eikä kukaan oikein luota enää keneenkään, Kansalliskaartin sotilaidenkin taustoja syynätään edelleenkin, eikä uusi presidentti voinut turvallisuussyistä matkustaa omiin virkaanastujaisiinsa junalla.

Trumpin saavutuksia taloudessa ylistettiin tämän virkakauden aikana laajasti. Ei kuitenkaan tarvita kansantaloustieteestä kuin perusopinnot nähdäkseen, että kupla rakennettiin juuri niillä keinoilla, joilla kenties saavutetaan nopeita pikavoittoja ja jollaisia ei tulisi (Obaman perinnökseen jättämän) nousukauden aikana tehdä. Seinä olisi tullut vastaan ilman koronaakin ennemmin tai myöhemmin. Lisäksi America alone -henkinen öykkäröinti tulleineen ja kauppasotineen tuhosi perinteiset rakenteet ja ennen kaikkea markkinoiden ennustettavuuden. Eivät yritykset sellaisesta pidä.

Kateeksi ei käy Joe Bideniä tai tämän varapresidenttiä Kamala Harrisia. Tavallistakin tavallisempi Biden voi toki tuoda juuri sitä normaaliutta, vakautta ja ennustettavuutta jota nyt tarvitaan, mutta kansakunnan kahtiajako on syvä, luottamuksen uudelleenrakentaminen kestää kauan ja edellisten neljän vuoden jättämät vauriot ovat lähes kaikilla politiikan osa-alueilla massiiviset.

Mitä tulevaisuuden historia kertoo Trumpista? Sitä odotan mielenkiinnolla. Mikään historiallinen tapahtuma ei tapahdu tyhjiössä, joten toivon perinpohjaista analyysiä siitä mitkä tekijät Trumpin valtaan nostivat ja saivat 74 miljoonaa ihmistä häntä vielä vuoden 2020 vaaleissakin äänestämään? Miten käy Trumpin mellastuksen mahdollistaneille republikaanipoliitikoille ja hänen vanavedessään kongressiin nousseille MAGA-sotureille? Miten hemmetissä tässä kävi näin? Oliko kaikki vain muutaman vuoden takaisen lehtiotsikon mukaisesti "A publicity stunt gone horribly wrong?"

Saavuttaako Yhdysvallat maailmassa enää koskaan sitä asemaa joka sillä joskus oli? Oppiiko muu maailma Trumpista mitään, vai toistuvatko samat ilmiöt vielä muuallakin? Osoittaako tutkimus, että Trump olikin jossakin merkittävässä asiassa oikeassa?

Mikä on NATO:n ja ylipäätään transatlanttisen yhteistyön rooli? Millaiset ovat Yhdysvaltain ja EU:n suhteet?

Tunnistammeko polarisaation syntymekanismit ja henkilöpalvonnan vaarat? Tunnustammeko tieteelliset tosiasiat ja perustammeko kehitysuskomme niihin? Palaavatko käytöstavat ja kunnioitus vielä joskus politiikkaan? Osaammeko arvostaa politiikkaa ja poliitikkoja niin, että asetamme heille erilaisia standardeja kuin ne, jotka Trump äänestäjien mielestä neljä vuotta sitten täytti? Kunnioitetaanko demokratiaa ja laillista vaalitulosta?

Nerokas tv-sarja Pasila hehkutti joskus Barack Obamaa joka "oli muuttaa koko Amerikan ihan toiseksi, kunnes sitten ei muuttanutkaan." Niin voi käydä myös Bidenille. Mutta uuden ajan alkua ja uutta toivoa on taas ilmassa.

Jumala Yhdysvaltoja siunatkoon - mutta ihmiset tehkööt siellä viisaita päätöksiä.

31.12.2023Vuosi 2023 - välimallin vuosi?
18.11.2023Entisen oppilaan puhe Hyhkyn koulun 120-vuotisjuhlassa 18.11.2023
13.11.2023Pitämättä jäänyt puheenvuoro budjettivaltuustossa 13.11.2023
29.06.2023Osapäivänatsi?
20.06.2023Ilon ja onnen päivä? PM Petteri Orpon hallitus 20.6.2023-
01.06.2023Kevätjuhlapuhe 1.6.2023
01.05.2023Avaussanat Tampereen Porvarillisessa Vapussa 1.5.2023
31.12.20222022 - parhaani tein ja se ei riittänyt
05.09.2022Rehtorin puhe Pispalan koulun paluujuhlassa 1.9.2022
09.08.2022Tuo tuska laulun tämän kirjoittaa

Siirry arkistoon »