Joulujuhlapuhe 19.12.2019

20.12.2019

Hyvät Pispalan koulun oppilaat, opettajat, oppilaiden huoltajat, koulun henkilökunta ja muut läsnäolijat. Hyvät pispalalaiset.

 

”Niityillä lunta, hiljaiset kadut, taakse jo jäänyt on syksyn lohduttomuus” alkoi aikoinaan ensimmäinen joulujuhla jossa itse vakituisena opettajana Tampereella yleisön joukossa istuin. Kappale on tietenkin Pekka Simojoen Tulkoon joulu.

Mahdollisesti joskus pitkän ja pimeänkin syksyn jälkeen koittaa kuitenkin aina joulujuhla. Sen jälkeen mennään valoa kohti. Kyllä sen jo jaksaa.

Yhdessä tehty joulujuhla on koulussa erinomaisen hieno yhteisöllinen tapahtuma, tarjoaa elämyksiä sekä tekijöilleen että yleisölle, voi ryhmäyttää kokonaisia luokkia ja luo osaltaan sitä koulun henkeä, joka täällä Pispalan koulussa on tunnetusti ainutlaatuinen.

Se että vietämme Pispalan koulun joulujuhlaa juuri nyt tässä salissa, ei vielä vuosi sitten ollut tiedossa. Ei sekään, että rehtorin ominaisuudessa puhetta täällä pitää Markku Rissasen sijaan allekirjoittanut. Vuodessa ehtii tapahtua paljon.

Koulu on kuitenkin aina koulu. Puitteilla ja esimiestyöllä on toki oma roolinsa, mutta tärkeintä koulun toiminnassa ovat silti ne päivittäiset vuorovaikutustilanteet opettajan ja oppilaan välillä. Kaikki muu on edellytysten luomista tuolle yhteistyölle.

Oman, toistaiseksi lyhyen rehtorikauteni aikana olen yrittänyt korostaa vuorovaikutukseen liittyen kahta asiaa. Niistä ensimmäinen on se, että puhutaan totta. Siihen kuuluu se, että inhimillisiä erehdyksiäkin voi joskus tapahtua ja ne voi turvallisin mielin myös myöntää. Mitä moninaisimmat koulun arjessa kohdattavat tilanteet saadaan kyllä ratkaistua, kunhan toisen sanaan voi luottaa.

Toinen asia, jota haluan korostaa, on asiallinen kielenkäyttö ja kunnioittava kohtaaminen. Koulun päivittäisen ilmapiirin rakentamisessa ja siinä, millaisella mielellä kukin aamulla kouluun lähtee, tuolla asialla on ratkaiseva merkitys. Selitykset tyyliin ”se oli vain läppä” tai ”toi on mun kaveri, joten voin sanoa sille noin” eivät oikeuta käyttämään sanoja tai ilmaisuja, joista et kuitenkaan viime kädessä voi tietää miten toinen osapuoli ne kokee ja millaista ilmapiiriä ne tähän pieneen yhteisöömme rakentavat. Asiallinen ja kunnioittava kohtaaminen puolin ja toisin, on myös oppilaan ja opettajan onnistuneen yhteistyön edellytys.

Aika näyttää vietetäänkö ensi vuonna jossain päin Tamperetta Pispalan koulun joulujuhlaa oppilaiden opiskeltua sitä ennen syyslukukauden hajasijoitettuina useamman eri oppilaitoksen tiloihin. Mutta käydään koulua sitten missä tahansa ja kenen johdolla tahansa, koulun perustehtävä, opetuksen järjestäminen ei muutu. Kiitän omalta osaltani koulun opettajia ja oppilaita tuon perustehtävän mallikkaasta hoitamisesta tämän syyslukukauden aikana ja huoltajia tuesta ja yhteistyöstä, josta ensimmäisessä Helmi-viestissäni koulun rehtorina kirjoitin seuraavasti: ”Kokemukseni sanoo että silloin kun nämä toimijat ovat samalla sivulla ja tekevät yhteistyötä, mikä tahansa toimii ja elleivät ole, mikään ei toimi.” Olen tästä asiasta edelleen samaa mieltä.

Meistä kukin viettää varmasti joulua varsin eri tavoin. Viettää kukin sitä miten viettää, kaikilla oppilailla on kuitenkin edessään yli kahden viikon mittainen joululoma. Toivon sen olevan mahdollisimman rauhallinen ja rentouttava. Siihen liittyen yksi vinkki: Lukeminen.

Saapuivat nimittäin kaupunkiin nuo viimeisimmät Pisa-tutkimuksen tulokset ja niiden mukaan lukutaito ja oikeastaan kaikki sen eri osa-alueet, ovat olleet koko 2000-luvun tasaisessa laskussa ja laskevat edelleen. Erityisen huolestuttava tilanne on pojilla, joista viimeisimmän tutkimuksen mukaan yli 40% ei kouluaikanaan saavuta sellaista lukutaidon tasoa, jota nykypäivän työelämässä selviytyminen edellyttää.

Sama tutkimus kuitenkin kertoo, että pienikin omatoimisen lukemisen lisääminen, jo alle puoli tuntia päivässä, vaikuttaa lukutaitoon merkittävästi. Sen lisäksi monet muut vaikutukset elämänlaatuun ovat positiivisia. Vilpittömästi voin siis kaikille vaikkapa hyvään kirjaan tarttumista lomalla suositella.

Koulutyö jatkuu lukujärjestyksen mukaisesti loppiaisen jälkeen eli tiistaina 7. tammikuuta vuonna 2020. Koulu on myös keväällä joka päivä juuri sellainen paikka, millaiseksi me itse sen teemme. Kaverille se on paikka, jollaiseksi sinä sen osaltasi teet.

Hyvää joulun aikaa ja mahdollisimman onnellista uutta vuotta teille kaikille. Tehdään yhteistyötä jälleen ensi vuonna. Maailman ainoassa Pispalassa.

31.05.2020Porinaa Pispalanharjulta 31.5.2020
02.05.2020Ajatuksia NBA-finaaleista 1987, osa 5/5: Tää on aika hiano laji
01.05.2020Ajatuksia NBA-finaaleista 1987, osa 4/5: Roolitus
29.04.2020Ajatuksia NBA-finaaleista 1987, osa 3/5: Tähtipelaajat ja team ego
27.04.2020Ajatuksia NBA-finaaleista 1987, osa 2/5: Pelitapa
26.04.2020Ajatuksia NBA-finaaleista 1987, osa 1/5: Joukkueidentiteetti
12.04.2020Tuomittuna kulkemaan 1945-
23.02.2020Huumeongelma tunnistetaan, tunnistetaanko ratkaisut?
15.02.2020Carmen nähdään Tampere-talossa light-versiona
25.12.2019Vuosikymmenkatsaus 2010-19

Siirry arkistoon »