Suomi 102 vuotta

06.12.2019

Tammerkosken koulun pidetyltä ja arvostetulta historianopettajalta Aila Longalta jäi minulle aikoinaan perinnöksi paitsi virka ja paljon oppia, myös erilaisia itsetehtyjä oppimateriaaleja. Aila oli ahkerasti työstänyt mm. sanaristikoita. Yhdessä niistä keskisarakkeeseen muodostuva sana määriteltiin seuraavasti: ”1800-luvulla suomalainen kulttuuri oli kirkkoherran johtama…” Oikea vastaus oli tietenkin ”yhtenäiskulttuuri.”

Se oli silloin. Kohta on 2020-luku ja olemme kansakuntana eläneet voimakkaan individualismin aikaa jo pitkään. Vaikka tänäkin itsenäisyyspäivänä erilaisissa tilaisuuksissa, mielenosoituksissa, vastamielenosoituksissa ja vastamielenosoituksen vastamielenosoituksissa kuinka yritettäisiin yläpuolelta määritellä Suomi ja suomalaisuus toisten puolesta, se ei enää onnistu.

Koen silti, että paras lahja rakkaalle 102-vuotiaalle kotimaallemme olisi se, että hieman useammin pysähtyisimme miettimään, mikä meitä yhdistää. Eroavaisuuksiin ja erimielisyyksiin kun huomiota kiinnitetään jo aivan tarpeeksi.

Suomi on selvinnyt historiassaan monesta koettelemuksesta. Muutamia niistä on järjestänyt suuri ja mahtava itänaapurimme, joka on yrittänyt liittää maatamme joko itseensä tai ainakin valtapiiriinsä sekä sotilaallisin että poliittisin keinoin. Suomi on nämä yritykset torjunut paitsi vahvalla sotilaallisella maanpuolustuksella, josta veteraanit toivottavasti saavat ansaitsemansa kiitoksen muulloinkin kuin itsenäisyyspäivänä, myös kansallisella yhtenäisyydellä. Länsimaisen demokratian ja oikeusvaltion periaatteita noudattaen.

Pidän huolestuttavana sitä, että viime aikoina jopa maamme poliittisen johdon suunnalta on kantautunut signaaleja, joiden mukaan maan lakeja ei tarvitse noudattaa, mikäli ne eivät istu omaan yhteiskunnalliseen ajatteluun. Pidän huolestuttavana sitä trumpilaisuuteen viittaavaa suuntausta, jonka mukaan faktojen ja todistusaineiston puhuessa kiistattomasti omia aiempia käsityksiä vastaan, faktat unohdetaan ja hyökätään keinoja kaihtamatta niiden esittäjää vastaan.

Pidän huolestuttavana polarisaatiokehitystä, jossa meitä erottavat tekijät estävät meitä näkemästä kuinka moni asia meitä todellisuudessa myös yhdistää. Pidän huolestuttavana näiden erojen kärjistämistä retoriikalla ja jopa suoranaisella disinformaatiolla. En halua kenenkään kokevan vaaliuurnille astellessaan, että hänen vaihtoehtonsa ovat joko yksityisautolla joka paikkaan ajava valkoinen lihaasyövä heteromies tai puita halaava, maailmanpelastusvimmassaan kaiken kieltävä ituhippi. Eihän kansakuntamme todellisuudessa näistä koostu.

Mitä enemmän kiinnitämme huomiota toistemme ikään, sukupuoleen, asuinpaikkaan, yksittäisiin eroihin ajattelussamme tai mihin tahansa lopulta aika marginaaliseen asiaan, sitä enemmän ajaannumme toisistamme erillemme. Se ei ole oman pienen kansakuntamme etu. Se ei ole myöskään minkään kenties omassa erinomaisuudessaan ja ylemmyydentunnossaan paistattelevan väestöryhmän etu, koska sellaisille lopulta syntyy aina myös vastavoima. Kaikille hyvä Suomi ei ole välttämättä samanlainen kuin sinulle hyvä Suomi. Ja se on viime kädessä meille rikkaus.

Toivon rakkaan isänmaani kukoistavan ja menestyvän myös seuraavat 102 vuotta. Perinteitä kunnioittaen, mutta myös uutta luoden. Erilaisten yksilöiden voimin, mutta yhdessä. Kansallista ylpeyttä tuntien, mutta muita kansakuntia kunnioittaen ja yhteistyössä heidän kanssaan. Auttaen myös kaveria onnistumaan. Uhkien ja epäkohtien tunnistamisen lisäksi mahdollisuuksiin ja vahvuuksiimme keskittyen.

Hyvää itsenäisyyspäivää Suomi. Suurin mahdollinen kunnioitus täältä niille, jotka ovat tämän maan rakentaneet. Mutta myös niille, jotka sitä edelleen rakentavat. Ja niille, jotka sitä vielä silloinkin kun itse olen jo tuhkana maan povessa, tulevat rakentamaan.

Pate Mustajärven sinivalkoisella äänellä: ”Hyvää päivää, vapaa kansa.”

31.05.2020Porinaa Pispalanharjulta 31.5.2020
02.05.2020Ajatuksia NBA-finaaleista 1987, osa 5/5: Tää on aika hiano laji
01.05.2020Ajatuksia NBA-finaaleista 1987, osa 4/5: Roolitus
29.04.2020Ajatuksia NBA-finaaleista 1987, osa 3/5: Tähtipelaajat ja team ego
27.04.2020Ajatuksia NBA-finaaleista 1987, osa 2/5: Pelitapa
26.04.2020Ajatuksia NBA-finaaleista 1987, osa 1/5: Joukkueidentiteetti
12.04.2020Tuomittuna kulkemaan 1945-
23.02.2020Huumeongelma tunnistetaan, tunnistetaanko ratkaisut?
15.02.2020Carmen nähdään Tampere-talossa light-versiona
25.12.2019Vuosikymmenkatsaus 2010-19

Siirry arkistoon »