Kiitos sijaiset 2018-19

31.05.2019

Peruskoulujen lukuvuosi on lähestulkoon paketissa. Oma pestini Pohjois-Hervannan koulun apulaisrehtorina ei sitä vielä ole, sillä paljon on vielä tulevaa lukuvuotta suunniteltavana ennen kuin juhannukselta päästään lomille lompsimaan.

Yksi asia on kuitenkin jo selvää: Yhtään sijaista ei enää tarvitse tänä lukuvuonna hankkia kenellekään. Se on tähänastisen kouluvuoden ajan ollut olennainen osa työtäni, laskin että noin 500 sijaistehtävän hoitoon on varovaisestikin arvioiden kulunut puolentoista kuukauden edestä työpäiviä.

Sijaisten rekrytointi tarkoittaa, että sunnuntai on lähes aina työpäivä ja koska osin olosuhteiden pakosta valitsin sen linjan, että sijaistarpeista voi ilmoittaa mihin kellonaikaan vain, kunhan ilmoittaa mahdollisimman heti, usein illalla viimeiseksi ja aamulla ensimmäiseksi tuli vilkaistua työpuhelinta. Netin sijaisrekisteri ei useinkaan anna kovin ajantasaista tietoa potentiaalisista sijaisehdokkaista

Mutta ei helppoa ole sijaisillakaan. Rajallisella valmistautumisajalla, ohjeistuksella ja perehdytyksellä usein varsin haastaviin tilanteisiin. Oppilaita harvoin tuntee etukäteen ja talon tavatkin vaihtelevat joka talossa. Pesti jatkuu niin monta tuntia, päivää tai viikkoa kuin jatkuu, aina ei tiedä.

Tavoitettavissa ja saatavilla olevat, pätevät sijaiset ovat (apulais)rehtorille kultaakin arvokkaampia. Mikään kun ei vielä siihen rekrytointiin pääty, vaan päivän aikana homman pitää toimia ja siitä huolehtimiseen on usein rajallisesti aikaa. On voitava luottaa, että sijainen pärjää. Ja toki sitä toivoo, ettei kukaan ihan naama väärinpäin taloon tule tai sieltä lähde, mutta joskus joutuu joko pahoittelemaan oppilaiden käyttäytymistä, tai sijaiselle itselleen että ylipäätään vaivasi tätä.

Nyt on siksi mielestäni kiitosten aika. Haluan näin puolijulkisesti (kotisivuillani, koska en parempaakaan foorumia keksi) nostaa nimeltä esiin ja kiittää muutamia henkilöitä, jotka ovat tämän lukuvuoden aikana koulussamme ansiokkaasti sijaisina toimineet. Jätän suosiolla pois vain yksittäisen päivän joskus tehneet sijaiset ja pestinsä kesken jättäneet / muita ohareita tehneet henkilöt, sillä lista on muutenkin pitkä. Kun sijaisexcelistä tulostin nimet, printteri sylki 10 sivua tekstiä. Onneksi oli kaksipuolinen tulostus oletuksena.

Eli isoimmat kiitokset seuraaville:

Risto Kaalikoski, ensimmäinen jonka syksyllä kiinnitin ja jonka pesti venyi lopulta koko lukuvuoden mittaiseksi.

Jari Nurmikolu, joka oli useampanakin aamuna koululla jo odottamassa, vaikka kotoa lähtiessä soitin ja asun lähempänä koulua kuin Jari.

Jussi Kaakkolammi, joka tuli tammikuussa tekemään kolmen päivän tuurauskeikkaa sijaisen sijaisena, mutta oli lopulta talossa koko kevätlukukauden, hoiti kaiken mitä eteen tuli ja vähän enemmänkin.

Chloe Denoncin, unelmasijainen joka saapui töihin mielellään, hoiti tehtävän kuin tehtävän ja hämmästytti useammankin sijaistettavan opettajan sillä, mitä kaikkea repertuaarista löytyi – puhutuista kielistä JavaScriptiin.

Navideh Ashjaeimiandoab, joka kerran missasi tekstiviestini ja heräsi sen jälkeen joka aamu kuudelta odottamaan viestiä ja kutsua töihin. Valitettavasti vähän turhan harvoin niitä lähetin, mutta toivon että niitä tulee ensi vuonna paljon lisää.

Ne, jotka hoitivat hommansa niin hyvin, että saivat muita töitä muualta eivätkä enää myöhemmin lukuvuoden aikana olleet käytettävissämme: Tiia Hakanen, Tiina Karhumaa, Sanna Jaakola, Pia-Christina Roth, Vilhelmiina Uusitalo, Mia-Carita Hahl, Mikaela Lindfors, Timo Virtanen, Saija Kulha, Laura Luomajoki ja Pilvi Musta.

Ne kokeneet luottosijaiset, jotka muutamat opettajat hankkivat itse itselleen ja esimiehen oli helppo ratkaisu hyväksyä, koska tiesi miten hyvissä käsissä ryhmät ovat: Olli Laurila, Riitta-Liisa Lehikoinen, Anja Peltola ja Margit Vuorimaa.

Useita erilaisia keikkoja menestyksellä hoitaneet yleissijaiset: Rami Pelander, Elli Pulliainen, Lilli Sulander, Tommi Valtonen, Annika Urvikko, Jasmi Qvick, Oskar Muurinen, Justus Kilpinen, Ada Hellsten, Mikko Hujanen

Yksittäisten oppiaineiden luottosijaiset: Jukka Wilander, Laura Tikka, Sanna Teinilä, Sanna Suojanen ja Laura Heinsuo.

Yksittäisiä, mutta tärkeitä ja vaativia keikkoja hoitaneet sijaiset, joita mielelläni olisin työllistänyt enemmänkin, jos kalenterinne olisi sallinut: Taina Saari, Annika Springare, Johanna Muukkonen, Markus Koivisto, Emily Davis, Ilona Halttunen, Enni Kajaste, Ninni Martikainen, Heli Lehtelä ja Adeliina Telkki.

Ohjaajia näiden tärkeässä työssä pidempien poissaolojen aikana sijaistaneet: Songul Abdulkadir, Hanna-Kaisa Heilimo, Nora Bajrami-Slovennja ja Shamima Sultana.

Oman talon henkilökunta, joka ovoili ja ovuili ja teki yksittäisiä tunteja aina kun tarvittiin. Erityisesti Anna Kapanen ja Miranne Päivärinta, mutta nimeltä pitää mainita myös ainakin Katri Ansamäki, Janne Hirvisaari ja Jaana Laine-Leinonen. Kiitos myös kaikille muille, jotka auttoivat kun apua pyysin.

Ohjaajat, joiden käsiin saattoi huoletta jättää luokan (vaikka vastuuopettaja nimeämään joudutaankin) jos sijaista ei heti ollut saatavilla.

Kategorisointia ei ole tehty aivan tieteellisellä tarkkuudella ja järjestys on aina enemmän tai vähemmän satunnainen, mutta kaikille olen mielelläni käytössä esimerkiksi referenssinä jatkossa ja autan miten pystyn. Kiitos teille, ja kaikille muillekin jotka yksittäisiä sijaispäiviä tai -tunteja teitte. Myös listalta kenties vahingossa unohtuneille.

Oheinen teksti kuvatkoon, miten tärkeää työtä opettajina teette: https://hidastaelamaa.fi/2019/05/opettajat-ovat-mahdollistajia-joiden-tyo-nakyy-elamassa-viela-vuosikymmenien-jalkeenkin-kiitos-opettajat/

Hyvää kesää itse kullekin säädylle. Pohe ei vielä hiljene, edes hetkeksi.

23.02.2020Huumeongelma tunnistetaan, tunnistetaanko ratkaisut?
15.02.2020Carmen nähdään Tampere-talossa light-versiona
25.12.2019Vuosikymmenkatsaus 2010-19
20.12.2019Joulujuhlapuhe 19.12.2019
06.12.2019Suomi 102 vuotta
11.08.2019Rammstein (ei herkimmille)
11.08.2019Lähtisitkö kanssani kahville, herra Halme?
21.07.2019Virta vie - ei minnekään (Olavi Virta -musikaali Suomen Kesäteatterissa 21.7.2019)
01.06.2019Halutaan ostaa työminä
31.05.2019Kiitos sijaiset 2018-19

Siirry arkistoon »