Miksi minä äänestän huomenna Kokoomusta?

13.04.2019

Eduskuntavaalit ovat huomenna. Äänestysprosentit vaalien ennakkoäänestyksessä olivat verrattain korkeat, ja muutenkin on aistittavissa, että vaalit kiinnostavat.

Suurimman puolueen asema vaaleissa on vielä täysin auki, oppositiopuolue SDP:n etumatkan kavennuttua vaalikampanjan ja etenkin -keskustelujen myötä merkittävästi. Nykyisessä järjestelmässämme tuo asema on erittäin merkittävä, koska hallitusneuvottelut tullaan käynnistämään vaalien suurimman puolueen puheenjohtajan johdolla ja vaikka eduskunta maassamme ylintä päätösvaltaa käyttääkin, meillä käytössä olevassa enemmistöparlamentarismissa maata johdetaan seuraavat 4 vuotta hallitusohjelman suunnassa ja hallituksen muodostavilla puolueilla on siten merkittävästi enemmän valtaa kuin oppositioon jäävillä. On todennäköistä, että suurimman puolueen puheenjohtajasta tulee maan merkittävin vallankäyttäjä, pääministeri.

Olen myös itse saanut vaaleihin liittyviä kyselyjä eri kanavien kautta enemmän kuin koskaan aiemmin. Moni niistä on alkanut, että ”kerro minulle kun olen näin tyhmä…” Olen aina todennut, että se ei ikinä ole tyhmä, joka kysyy. Tyhmyyttä on luulla jo tietävänsä kaiken. En minäkään tiedä, mutta olen kertonut sen, mitä olen politiikasta vuosien varrella oppinut ja miten itse asiat näen.

Usein kysyttyyn kysymykseen ”Onko sillä oikeasti väliä mitä puoluetta äänestää?” on näissä vaaleissa erityisen helppo vastata kyllä. Puolueilla on useissa keskeisissä kysymyksissä merkittäviä linjaeroja – eivätkä kaikki puolueet ole tuota linjaansa edes kovin selkeästi esiin tuoneet. Siihen, mihin suuntaan kehitys maassamme lähtee lähivuosina kulkemaan, näiden vaalien tuloksella on nyt todella iso merkitys.

Kysymykseen, pitääkö enemmän katsoa ehdokasta vai puoluetta, olen vastannut että molempia. Suhteellisessa vaalitavassa ääni menee aina myös puolueelle. Järjestelmämme rakentuu muutenkin niin, että puolueet ovat paitsi osa yhteiskuntaa, myös osa valtiollisia rakenteitamme. Toisaalta puolue muodostuu aina ihmisistä. Sen linja yksittäisissä kysymyksissä sekä painotukset sen harjoittamassa politiikassa määräytyvät sen mukaan, ketkä puoluetta Arkadianmäellä edustavat.

Vanhan liiton miehenä äänestän aina vasta varsinaisena vaalipäivänä, jos se tuolloin mahdollista on. Äänestyslippuun piirrettävä numero määräytyy, kuten ennenkin, seuraavilla perusteilla:

-  Puolue on yleispuolue, eikä vain yhden asian liike. Ehdokkaalla on laaja asiantuntemus useilta politiikan osa-alueilta.

- Puoluetta kiinnostaa rahan jakamisen lisäksi se, mistä tuo raha saadaan – ja he esittävät siihen uskottavat keinot.

- Puolue ja ehdokas esittävät enemmän ratkaisuja kuin ongelmia.

- Puolue ja ehdokas katsovat enemmän tulevaisuuteen kuin menneisyyteen.

- Puolue ja ehdokas perustavat linjauksensa tutkittuun tietoon uskomusten ja mutun sijaan.

- Puolue ja ehdokas sitoutuvat kunnioittamaan yksilön vapauksia ja oikeuksia tämän sukupuolesta, etnisestä taustasta, iästä, vakaumuksesta, seksuaalisesta suuntautumisesta tms. riippumatta.

- Puolue ja ehdokas kykenevät rakentavaan yhteistyöhön yli puoluerajojen, mitä kaikki päätöksenteko välttämättä edellyttää.

- Puolue ja ehdokas näkevät ihmiset oman viiteryhmänsä ulkopuolella ja toimivat myös heidän hyväkseen.

- Puolue ja ehdokas näkevät maailman Suomen rajojen ulkopuolella ja kykenevät toimimaan kansainvälisessä yhteistyössä pienen ja syrjäisen Suomen kokonaisedun mukaisella tavalla.

Näistä syistä minä äänestän huomenna Kokoomuksen ehdokasta. Ja toivon mahdollisimman monen muunkin äänioikeutetun niin tekevän. 

Ja muistuksena myös niille, jotka äänestävät vain ehdokasta eivätkä puoluetta - Kokoomuksella on kaikissa vaalipiireissä myös ihan loistavia ehdokkaita.

Tunnen ja tiedän.

29.07.2020Setämies ulisee
31.05.2020Porinaa Pispalanharjulta 31.5.2020
02.05.2020Ajatuksia NBA-finaaleista 1987, osa 5/5: Tää on aika hiano laji
01.05.2020Ajatuksia NBA-finaaleista 1987, osa 4/5: Roolitus
29.04.2020Ajatuksia NBA-finaaleista 1987, osa 3/5: Tähtipelaajat ja team ego
27.04.2020Ajatuksia NBA-finaaleista 1987, osa 2/5: Pelitapa
26.04.2020Ajatuksia NBA-finaaleista 1987, osa 1/5: Joukkueidentiteetti
12.04.2020Tuomittuna kulkemaan 1945-
23.02.2020Huumeongelma tunnistetaan, tunnistetaanko ratkaisut?
15.02.2020Carmen nähdään Tampere-talossa light-versiona

Siirry arkistoon »